Foredrag

Bestil foredrag på Forfatterforedrag.dk

Jeg fortæller levende historie om både danskere og afrikanere.

Her er et udvalg af mine pt mest populære foredrag:

Amdi og Tvind

Allerede som dreng samler Mogens Amdi Petersen kammerater omkring sig i tætte fællesskaber, baseret på oprørsk munterhed og spejderære. “Man skal ville noget med sit liv”, siger Amdi, og skaber med sine kammerater Danmarks første kollektiv, landets første kulturhus og en legendarisk jordomrejse, der bliver skabelon for Den rejsende Højskole og siden Det nødvendige Seminarium – og hele Tvind.
   Samfundet rystes i 1960’erne og 1970’erne. Den gamle verden fungerer ikke længere, noget nyt skal fødes, men hvad? Den nye verden skal være mere bæredygtig, mere fri, mere retfærdig, men hvordan? Mange unge forkaster forældrenes værdier i kompromisløse eksperimenter med at skabe den nye orden, også på Tvind.
   ”De unge ser Tvind som deres livs chance for at skabe en bedre verden i et stærkt og banebrydende fællesskab”, fortæller Tygesen. “Tvind giver dem samtidig mulighed for at realisere evner og muligheder, de ikke aner, de har.” Men den visionære og karismatiske Amdi har en skyggeside, som kun få ser undervejs, og hans personlige brister kommer til at præge livet for alle på Tvind.
   Kom med om bag klicheerne og lær en af Danmarks store iværksættere at kende i et indsigtsfuldt og kritisk foredrag – om forrige gang, da Danmarks ungdom i stor stil forkastede det gamle samfunds ressourceforbrug og egoisme for at skabe en ny og mere retfærdig verden.

 

Kan Afrika mætte egne munde?

Hungersnød, krig og katastrofer fylder de fleste nyheder, vi får fra Europas sydlige nabokontinent.
   Vi er alle klar over, at sådan behøver det ikke at være. Og så ved vi i øvrigt også, at medierne næsten altid foretrækker gruopvækkende historier frem for lysglimt: ”Vi ved alt om, hvordan afrikanerne dør, men intet om hvordan de lever” er den svenske succesforfatter Henning Mankells beske kommentar til mediernes Afrika.
   Centralt i håbet for Afrika er naturligvis det daglige brød. ”Når maven rumler, kan hovedet ikke tænke,” lyder et congolesisk ordsprog. Det er nok også derfor, at løfter om hurtig gevinst ofte trumfer afrikanske vælgeres ulyst til at stemme på udemokratiske politikere – heller mad i maven end fine principper.
   Hvem skal sørge for afrikanernes mad? Det skal afrikanerne selvfølgelig! På baggrund af årtiers ophold og rejser blandt afrikanerne og besøg hos både afrikanske bondefamilier og danske landmænd på kontinentet fortæller Peter Tygesen om vilkår og muligheder for, at Afrika netop føder egne munde – og hvem ved: Måske flere end det.

 

Alle foredrag tilskæres naturligvis publikums alder, interesser og arrangørens øvrige program.