Congo – formoder jeg

Fortællinger fra Drømmeland

Pris: 250 kr + forsendelse

Bestil bogen

13 + 3 =

Når du bestiller, får du en email med betalingsoplysninger.

Information – Preben Kaarsholm: Congo – formoder jeg er en indsigtsfuld gennemgang af krig og politik i Congo efter Mobutus fald – der findes intet på dansk, der kommer i nærheden af den … I sin kærlighed til de ”umulige” congolesere og deres improvisations-talent er Tygesens bog unik, i andre henseender ligner den mere fremstillinger vi kender – ikke mindst Kapuscinskis Afrika-reportager. Men Tygesen overgår Kapuscinski – den lange fortælling mod slutningen om ”Republikken Banalia”, om at være fanget bag frontlinjen uden for Kisangani mellem de ugandisk og rwandisk-støttede oprørere, og om at være rigtig bange er fuldt på højde med noget den berømte polak har skrevet.

Weekendavisen – Lars Bonnevie: den bedste bog om Afrika i mange år. Så er det sagt. Peter Tygesen ville være internationalt kendt for den bog, han nu har skrevet om dette sorte hul i europæernes samvittighed, hvis den var udkommet på et af hovedsprogene, og som med livet som indsats – ja, det er såmænd tilfældet – har prøvet at finde ud af, hvad dette vanvittige cirkus i grunden handler om. Dermed er også sagt, at Tygesens bog er en fascinerende blanding af indsigt og åbenhed, drevet af et stærkt engagement og dertil mildt sagt godt skrevet. Den savner også ganske den duft af mandesved og whisky, der ellers alt for ofte karakteriserer genren.

Congo leder tanken hen på rædsel og skønhed, og det kolossale land i hjertet af Afrika er fyldt med historier om håb og drømme, sejre og nederlag.
   Fra de myldrende storbyer og regnskovens frodige mørke fortæller Peter Tygesen en række skæbnehistorier fra landet i evig forandring: Drengesoldaten, der venter på anerkendelse for sin heltemodige indsats, pigen, hvis liv tager en helt ny drejning, da hun bliver opdaget af en verdensstjerne, diamanthandleren, som finder sit livs juvel, fysikgeniet, der skaffer til dagen og vejen som hønseavler, og mange flere.
   Deres fælles rødder er Congos egen skæbnehistorie, som fortælles sideløbende: Fra de første europæeres ankomst i slutningen af 1400-tallet, over udbytteren Kong Leopold og hans danske flodkaptajner, drømmeren Lumumba og heksekunstneren Mobutu, helt frem til Kabila og nutidens store Congokrig, der som en parallel til Europas trediveårskrig vil forme kontinentets fremtid.