Det danske Congo-Æventyr

Det Danske Congo-Æventyr – en tv-dokumentar i tre afsnit: Opdagerne, Erobrerne, Hjælperne.

Jeg har kendt Jørn Stjerneklar siden en dag i foråret 1980, hvor vi løb på hinanden ved foden af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Vi besluttede at bestige det sammen, og siden har vi været venner. Vi var unge, vi var på eventyr, vi havde drømme: Han ville være fotograf, jeg ville være journalist. Vi ville være i Afrika.
   Det hele lykkedes – bjergbestigningen, fremtidsdrømmene og et liv i Afrika (Jørn bor der fortsat, nu i Cape Town). Da jeg havde udgivet Congo – formoder jeg, foreslog han, at vi lavede nogle dokumentarfilm om danskeres bidrag til opdagelsen og koloniseringen af det store, afrikanske land. Også dét lykkedes med opbakning fra både DR2 og Det danske Filminstitut.
   På to lange ture rejste vi op ad Congofloden lige fra dets udmunding i Atlanterhavet til den legendariske by i midten af den kolossale regnskov, midt i kontinentet, Kisangani – centrum for både Joseph Conrads formidable kortroman Mørkets Hjerte og V.S. Naipauls’ angst- og skovduftende Ved en krumning på floden.
   Filmen følger opdagerne og erobrerne fra Atlanterhavet og ind i kontinentet. Undervejs fortæller jeg den ukendte historie om danskernes afgørende rolle og om de danskere, der især gjorde sig bemærket – Albert Christoffersen, der som ung sømand arbejdede ved Henry Morton Stanleys side i hele fem år, mens de på bittesmå dampskibe trængte stadig dybere ind i landet; general Olsen, der blev øverstkommanderende for koloniens brutale hær, hvis opgave hovedsagelig var at bekæmpe afrikanernes oprør mod kolonimagten; og overlæge Jakob Raft, som stod i spidsen for et stort dansk undervisningshospital, et af Danmarks første bistandsprojekter.
   De tre film på hver 30 minutter fik premiere i januar 2006 og blev de følgende år genudsendt på DR mere end ti gange. Jeg sammenklippede dem til en kortversion på én time, også med titlen Det Danske Congo-Æventyr. Jeg valgte bevidst til alle episoder at stave det sidste ord med et stort ’æ’ for at understrege det historiske.
   Filmene kan ses gratis:

Det Danske Congo-Æventyr – Opdagerne

Det Danske Congo-Æventyr – Erobrerne

Det Danske Congo-Æventyr – Hjælperne